joi, 26 februarie 2015

Pagina 41


Pagina 40

              7.Sos de hrean crud.Materii prime:o radacina de hrean,sare,otet.
           Tehnica prepararii:Se tine hreanul1-2ore in apa rece.se curata de coaja,apoi se rade.
         se adauga sare si otet.Se pastreaza acoperit pana se serveste.                                          
              8.Sos de lamaie1. Materii prime: 50g de unt, o lingura de faina, patrunjel verde, sare, piper pisat, 1/2 lamaie.                                                                                                                                                     Tehnica prepararii:se topeste untul,se adauga faina si se toarna o ceasca de apa amestecand mereu.Se pune sare piper si patrunjel tocat.Se fierbe 10-15 min.Se strecoara.Se adauga zeama de lamaie.Acest sos trebuie sa aiba aspectul unui sos alb.
               

duminică, 22 februarie 2015

Pagina.37.

     4 Ciuperci a la grec .Materii prime;1/2 kg ciuperci albe frumoase,1/2ceasca untdelemn,sare,piper,4-5legaturi de marar si patrunjel,o lamaie.                                                                

       Tehnica prepararii:se curata ciupercile  taindu-le numai partea care sta in pamant.Se spala bine ,se scoate cotorul,se taie marunt,se adauga sare si piper dupa gust.Se aseaza ciupercile in tava,una langa alta,cu partea cotorului in sus.Se umplu cu amestecul din cotoare si verdeata,se toarna untdelemnul peste ele si se stoarce zeama de la o lamaie.Se pune in cuptorul incins 25 min.Se servesc reci.

      5.Ciuperci cu smantana.Materii prime;16-20ciuperci potrivite de marime,150 g smantana, doua galbenusuri,100g unt,1/2lamaie,sare,piper.


     Tehnica prepararii;se curata ciupercile,se spala,se taie cotoarele si se sareaza.Se aseaza intr-o cratita.Se dau la cuptor 20 de minute si cand se scot se acopera cu smantana sau cu un sos de smantana pregatit astfel;se bat galbenusurile cu smantana si untul pe baia de apa pana se leaga.Se adauga sare piper si zeama de lamaie.Se servesc  calde.




               

vineri, 20 februarie 2015

Pagina.39

                                                                                                                                                                                 
  1.                 5 .Sos caramel sau sos de zahar ars.Materii prime;o lingura de zahar,1/2ceasca apa.             

  •                  Tehnica prepararii; se rumeneste zaharul intr-o tigaie smaltuita,pana capata o culoare galbuie rosietica.Se stinge cu apa.se lasa sa fiarba ca zaharul sa se topeasca.Se intrebuinteaza pentru colorat diferite sosuri de mancaruri la care nu se pune sos de rosii sau pentru a da gust la anumite salate (sfecla), budinci si creme. 6.Sos de ciuperci.Materii prime;100g unt,150g ciuperci,o lingura de faina,doua cesti zeama de carne,100g smantana,o lamaie,sare,piper,patrunjel verde.
  •      Tehnica prepararii: se topesc 50 g unt,se adauga faina si se amesteca pana se absoarbe      toata grasimea.Se stinge cu zeama de carne.Se lasa sa fiarba acoperit la foc moale.   Ciupercile curatite,spalate si taiate feliute subtiri se inabuse cu restul  de unt,sare piper si  patrunjel verde tocat.Se adauga zeama de carne.Se toarna in sosul de faina si se stoarce  zeama de carne.Se toarna in sosul de faina si se stoarce zeama de lamaie. Se gusta de sare se adauga smantana, se amesteca si se serveste.

miercuri, 11 februarie 2015

Pagina.38

             SOSURI  PENTRU  MANCARURI  SI  FRIPTURI

     Componentele  celor mai  multor sosuri  sunt :
    -faina alba,oua(totdeauna proaspete) si unt proaspat.
     Dupa cum este pregatit un sos depinde in mare parte gustul mancarii.Pestele,rasolul,unele fripturi,budincile se completeaza cu un sos gustos  
     Sosurile pe baza de faina  se amesteca cu un lichid caldut(apa,lapte,zeama de carne)si se lasa se dea cateva clocote la foc mic .
   
     1.Sos alb1.Materii prime;350glapte,50g unt,o lingura plina cu faina,sare,piper.


    Tehnica prepararii :se fierbe laptele cu untul intr-o craticioara.Se desface faina cu apa rece.Se toarna faina cu laptele clocotit  si se amesteca tot timpul  ca sa nu se faca cocoloase.Se lasa sa fiarba 15 min. si se adauga sarea si piperul.                                                                                                            
     2.Sos alb II.Materii prime;50g unt,o lingura de faina ,un pahar zeama de carne sau de legume,sare,piper.


    Tehnica prepararii;este identica cu cea de la punctul anterior,se inlocuieste insa apa cu zeama de carne sau de legume.


         3Sos albIII.`Materii prime;50g unt,o lingura plina cu faina alba,o ceasca lapte sau smintana,sare,piper.
        
    Tehnica prepararii;este ca la reteta nr.1,cu deosebire ca se inlocuieste apa cu o cesca de lapte sau cu smantana.

          4,Sos alb rece.Materii prime; 50g unt,o lingura de faina ,o ceasca de lapte,100g smantana,sare piper,oceasca de aspic.

     Tehnica   prepararii:se topeste untul.Se adauga faina sare si piperul.Se amesteca bine,se toarna laptele si smantana amestecand mereu.La sfarsit se adauga aspicul care se topeste in sos fara sa mai fiarba.Se da deoparte,se serveste rece.sosul se intareste.Se poate intrebuinta pentru imbracatul unei
pasari fierte sau fripte.In acest caz se toarna cald si se lasa apoi sa se raceasca cu totul.
                                                

luni, 9 februarie 2015

Pagina.35

     
                     2.Cartofi frantuzesti.Materii  prime ; 1 kg cartofi,4-5 linguri de branza rasa,o lingura de pesmet,100 g unt,1 1/2 lingura faina,1/2 lingura de bulion de legume sau lapte,sare(pentru sos alb).


                     Tehnica prepararii:se fierb cartofii in coaja.Se curata si se taie felii.Se aseaza straturi intr-o forma bine unsa cu unt . Se prepara un sos  alb   astfel;se  fierbe laptele intr-o craticioara.Se desface faina cu apa rece.se toarna faina in laptele clocotit si se amesteca tot timpul ca sa nu se faca cocoloase.Se lasa sa fiarba 15 min. si se adauga sare si piper.Straturile de cartofi se alterneaza cu branza rasa si sos alb.Peste ultimul strat  se presara pesmet si restul de unt impartit in petratele mici . 
Se tin la cuptor 15-20 de min.


  
                 

Pagina.29.

  b)Borsuri cu carne sau de oase,Cea mai buna carne pentru  bors este pieptul gras de vaca  si osul cu maduva.Se poate folosi si carnea de berbec,de porc,de pasare si peste.Borsul se mai poate drege cu ou si smantana sau numai cu smantana servita  la masa separat.Datorita cantitatii mari de legume si grasimi,borsul in afara gustului placut,are si o mare valoare nutritiva.

  b-1 Bors moldovenesc cu carne.Materii prime;1kg carne grasa cu os(de vaca sau orice fel de carne de la piept),o telina,1-2cepe,1 radacina de patrunjel,1 morcov,2-3 rosii,300g castraveti murati o lingura de bulion
o jumatate de litru de bors,o lingura de verdeata(marar,patrunjel,leustean,)sare                
         Tehnica prepararii ;se  pun la fiert oasele si carnea taiata.Dupa ce au dat primul clocot,se micsoreaza focul,se spumuieste,se sterge marginea oalei si se lasa sa fiarba incet,acoperit cu capacul putin tras intr-o parete .Intre timp se curata zarzavatul,se spala si se da prin razatoarea mare.Se adauga  sare ,castraveti murati si curatati de coaja ,taiati in lung.Cand borsul e gata se adauga bulion si se acreste,dupa gust,cu bors de tarate sau cu zeama de castraveti  murati ,Se serveste  cu verdeata tocata marunt(marar,patrunjel, si leustean)


 b-2Bors de perisoare;Materii prime300g carne macra de vaca,oase pentru zeama,2 cepe,300g zarazavat de supa,2 oua,100g smantana ,60g orez 1lbors,cateva rosii sau o lingura de bulion,verdeata,sare si piper dupa gust.

         Tehnica prepararii:se spala oasele,se taie in doua si se pun la fiert cu putina sare si apa.Dupa ce au dat in fiert se micsoreaza focul,se curata spuma ,se sterge marginea interioara a oalei si se lasa
sa fiarba incet cu capacul putin tras la o parte.Dupa ce au fiert o ora ,se adauga zarzavatul taiat in cuburi mici,o ceapa taiata marunt,si se lasa sa fiarba 30-40 min.Apoi se scot oasele si se adauga borsul fiert separat si strecurat sau zeama de varza( mai intai fiarta separat si spumata).Intre timp se     trece carnea de doua ori prin masina de tocat(a doua oara  se trece impreuna cu o ceapa taiata felii).In carnea tocata se adauga dupa gust sare,piper,,verdeata,1-2 albus de oua,orezul ales spalat si bine oparit(lasat 2-3 minute in apa clocotita,apoi scurs si clatit cu apa rece,iar apoi scurs ).Se amesteca bine,dupa care cu mana inmuiata  in apa rece sau in ulei se fac perisoare rotunde care atunci cand sunt toate gata se introduc in borsul aflat in clocot  si se lasa sa fiarba la foc domol pana vor fi bine fierte.Se ia apoi oala dupa foc,se lasa 10-15 minute,dupa care se adauga leusteanul,mararul si frunze de pstrunjel taiate marunt.Dupa gust,se poate drege borsul cu smantana, si cu galbenusurile ramase de la perisoare.      
   

sâmbătă, 7 februarie 2015

Pagina.36.

         2.Cartofi pai.Materii prime:1kg cartofi,1/2kg untdelemn,sare.                                                                          
               Tehnica prepararii:se spala si se curata cartofii,se pun in apa rece.Se taie felii pe lung,groase de 1/2cm .Se suprapun 3-4 felii si se taie in lung,in grosime de 1/2cm,in chip de betisoare.Se sterg cu un prosop curat,se rumenesc in grasime bine incinsa,se scot pe un platou din tabla de inox tinut de pe aburi si se sareaza.Se servesc ca atare ca atare sau garnitura la fripturi.

vineri, 6 februarie 2015

Pagina.34.

                   MANCARURI  DE  LEGUME- FARA CARNE


          1.Ardei umpluti cu orez.Materii prime;10 ardei grasi,150 g orez.2 cepe,marar 1/2 ceasca de ulei,4-5 rosii ,sare piper, un morcov.                                                                                                          

         Tehnica prepararii ;se taie cepele marunt ,se rumenesc in jumatate din cantitatea de untdelem,se adauga orezul curatat si spalat,se lasa 1-3 minute sa se prajeasca.Se toarna o ceasca si jumatate de apa.Se pune jumatate de lingurita de sare,un varf de cutit de piper si se acopera. Dupa ce orezul a absorbit  apa,se da la o parte de pe foc si se adauga verdeata tocata marunt.Separat se spala ardeii,se taie capacelele in jurul coditei,se scot semintele,se incearca dupa miros sau gust daca sunt iuti,iar capacelele prinse de codite se pastreaza.Se umplu ardeii  cu orezul fiert  pe jumatate si amestecat dupa gust,cu morcovul ras.Se pun capacelele  cu coada impinsa in orez ,ca sa nu cada.Se aseaza ardeii intr-o forma cu peretii mai inalti sau intr-o cratita.Se pun deasupra rosiile curatate de pielita si de seminte si se adauga inca o ceasca  si jumatate de apa si restul de undelemn.Se acopera cratita si se da la cuptor inca 20 de minute.Se servesc reci ,fiind mult mai gustosi.                                                                                           

joi, 5 februarie 2015

Pagina.33..

4. Ciorba de potroace  de pasare.Materii prime;aripile,gatul,pipota,capul,labele si o parte de la spinarea unei pasari,un morcov,un patrunjel.un postarnac,1/2telina,doua linguri de orez,zeama de varza,leustean,sare.                                                                                                                                                
        Tehnica prepararii:se fierb bucatiile de pasare.Se spumuieste si se adauga zarzavaturile curtate,spalate si taiate fideluta.Se lasa sa fiarba incet,la loc potrivit,iar cand zarzavatul este fiert se adauga orezul fiert,sarea.dupa gust si zeama de varza clocotita separat si spumata.Se adauga putin leustean si se acopera.Se mai lasa putin si apoi se serveste.

Pagina.32.

         3.Ciorba pescareasca.Materii prime: 1kg peste marunt,1, 1/2kg peste mare,somn sau crap,2-3 cepe,un fir de praz,3-4 catei de usturoi,1/4kg de rosii,sare,piper,2 linguri de untdelemn.

         Tehnica prepararii: se fierbe pestele mic,impreuna cu capetele de la pestele mare.Se scurge zeama,se adauga ceapa,prazul si usturoiul tocat,rosiile curatate de coaja,untdelemnul,sare si piperul.             Dupa ce a fiert 10min la foc incet se pun si bucatile de peste.Se mai fierbe un sfert de ora.Se presara cu patrunjel tocat.   

miercuri, 4 februarie 2015

Pagina .31.

         2. Ciorba de burta .Materii prime,2 kg burta,1kg oase ,o telina, doi morcovi,o radacina de postarnac,o legatura de patrunjel,un galbenus,doua cepe,,1-2 linguri de otet,sare.                                    
          Tehnica prepararii;deoarece burta fierbe greu trebuie pregatita din ajun.Se  spala  bine in mai multe ape,burta si oasele.Se freaca cu sare sau cu malai si se spala din nou in mai multe ape.Se aseaza intr-o oala cu4l de apaclocotita si se fierbe o jumatate de ora.Se inlocuieste apa si se lasa sa fiarba 3-4 ore cu sare la foc moale.Se adauga toate legumele si se fierbe bine.Se strecoara apoi zeama si se taie burta felii subtiri,care se adauga in zeama strecurata.Se bate un galbenus intr-un castron,turnand zeama fierbinte.Se acreste cu otet dupa gust.Observatie.Supele si ciorbele se dreg numai cu galbenusde ou bine frecat.Se toarna putin cate putin zeama clocotita amestecand mereu pentru ca galbenusul sa-si piarda gustul de crud si sa nu se taie.

pagina.30.

     Ciorbe                                                                         


Acestea se acresc cu zeama de varza ,de corcoduse verzi,care se fierb separat,se strecoara si apoi se adauga la fiertura.Pentru acrit se mai folosesc otetul,iaurtulsi lamaia.                                                    
1.Ciorba ardeleneasca cu tarhon.Materii prime. 1kg ciolan de porc afumat sau sira spinerii,o ceapa ,o lingura de  orez,o lingura cu tarhon,doua linguri de smantana,un galbenus de ou,o lingura de otet.


      Tehnica prepararii. Se spala si se sparge ciolanul.Se pune .la fiert impreuna cu ceapa taiata marunt si se spumuieste.Cand carnea e aproape fiarta se adauga orezul curatat si spalat.Dupa ce orezul s-a fiert,se adauga tarhonul,spalat si taiat marunt.Intr-un castron se amesteca galbenusul de ou,otetul si smantana si se toarna ciorba fierbinte deasupra.   .   

duminică, 1 februarie 2015

Pagina 28.


       Borsurile                                                                                                                                                               
   a)vegetariene                                                                                                                                            Borsul,in afara gustului placut,are si o mare valoare nutritiva ,datorita cantitatii mari de legume si a   borsului din tarate  de grau,cu care se acreste,In cazul  in   care   borsul   nu   se   drege   cu  ou   si smantana,pentru  a-i ridica totusi mai mult  valoarea nutritiva  se calesc  mai   intai   legumele  in unt sau in ulei si abia dupa aceea se introduc in oala  cu  apa clocotita  cu sare.Cantitatea de apa se pune in raport cu numarul de persoane care sunt la masa,socotind si adaosul de bors.De mentionat ca,pentru acrit,borsul se adauga la urma,cand zarzavaturile sunt fierte.El se fierbe in prealabil separat,curatat de spuma ce se formeaza in timpul fiertului,si strecurat.                                                      
    Borsul de tarate pentru acrit se prepara astfel;Materii prime;2kg tarate,1kg malai.o ,jumatate paine neagra ,1kg huste(tarate care raman pe fundul borsului) sau 30g drojdie,1crenguta de visin sau de marar.      
    
      Tehnica prepararii;se pun taratele si malaiul la inmuiat in apa calda,intr-o putina mica,intr-un borcan mare de sticla sau intr-un vas de pamant si se umple apoi vasul cam3/4cu apa fiarta.Se amestaca bine,se acopera, se lasa 5-6 ore ,dupa care se adauga hustele sau maiaua,care se pregateste
din timp,din drojdie,faina si putina apa calda,toate amestecate si lasate la loc cald sa dospeasca.
      Maiaua se adauga in vas cand compozitia  este abia calduta,sa nu se opareasca drojdia.Se amesteca totul  si se acopera.Se adauga painea neagra prajita,crenguta de visin si se pastreaza  la loc cald.Dupa 24 de ore,cand borsul s-a limpezit,se stoarce painea si se scoate.Daca borsul este destul de acru,se pot strecura in alt vas si se pastreaza la rece.Dupa ce se retin1-2 1-2 s-a scos si al doilea  rand de bors ,se retin 1-2kg din depunerea de pe fund(huste),care se pastreaza la rece,pana la urmatoarea intrebuintare.                                                                                                                                                    
    a-1Bors de legume.Materii prime:300g cartofi,100g morcovi,2-3radacini de patrunjel,o telina,100g ceapa sau praz,2-3 ardei grasi.1 dovlecel,1/2 varza.100ml ulei,1-2 rosii,o legatura de marar.o legatura de patrunjel,1/2bors de tarate,sare.                                                                                                                  
            Tehnica prepararii;Legumele se spala,se curata se taie dupa plac.Ardeiul gras ,cartofii si dovleceii se taie in cubulate micii.Intr-un vas cu capac,se toarnaputin ulei,apoi se adauga ceapa
taiata marunt si se inabusa cca 10 min..Apoi se adauga legumele pe rand,rosiile si verdeata se adauga la urma.Se acreste dupa gust si se sareaza.Se serveste cu marar si patrunjel verde tocate marunt.

           a-2)Bors moldovenesc cu legume.Materii prime;300g  castraveti murati,100g ceapa,100g morcovi,2-3 cartofi,o telina 2-3 radacini de patrunjel,100ml ulei,cate o lingurinta de verdeata tocata(patrunjel,leustean si marar).,sare ,bors dupa gust.                                                                                    
     Tehnica prepararii;zarzavatul se curta ,se spala,se da prin razatoarea cu orificii mari se pune
intr-un vas cu ulei si se inabusa 15-20min.,dupa care se stinge cu 2l de apa clocotita si se lasa sa fiarba.Separat se pun la fiert castravetii curatati de coaja si seminte,si  apoi se adauga in vasul cu zarzavatul fiert,se adauga borsul,care a fost fiert separat.La servire se adauga verdeturile taiate marunt.Borsul moldovenesc poate fi acrit si cu zeama de castraveti murati.