b)Borsuri cu carne sau de oase,Cea mai buna carne pentru bors este pieptul gras de vaca si osul cu maduva.Se poate folosi si carnea de berbec,de porc,de pasare si peste.Borsul se mai poate drege cu ou si smantana sau numai cu smantana servita la masa separat.Datorita cantitatii mari de legume si grasimi,borsul in afara gustului placut,are si o mare valoare nutritiva.
b-1 Bors moldovenesc cu carne.Materii prime;1kg carne grasa cu os(de vaca sau orice fel de carne de la piept),o telina,1-2cepe,1 radacina de patrunjel,1 morcov,2-3 rosii,300g castraveti murati o lingura de bulion
o jumatate de litru de bors,o lingura de verdeata(marar,patrunjel,leustean,)sare
Tehnica prepararii ;se pun la fiert oasele si carnea taiata.Dupa ce au dat primul clocot,se micsoreaza focul,se spumuieste,se sterge marginea oalei si se lasa sa fiarba incet,acoperit cu capacul putin tras intr-o parete .Intre timp se curata zarzavatul,se spala si se da prin razatoarea mare.Se adauga sare ,castraveti murati si curatati de coaja ,taiati in lung.Cand borsul e gata se adauga bulion si se acreste,dupa gust,cu bors de tarate sau cu zeama de castraveti murati ,Se serveste cu verdeata tocata marunt(marar,patrunjel, si leustean)
b-2Bors de perisoare;Materii prime300g carne macra de vaca,oase pentru zeama,2 cepe,300g zarazavat de supa,2 oua,100g smantana ,60g orez 1lbors,cateva rosii sau o lingura de bulion,verdeata,sare si piper dupa gust.
Tehnica prepararii:se spala oasele,se taie in doua si se pun la fiert cu putina sare si apa.Dupa ce au dat in fiert se micsoreaza focul,se curata spuma ,se sterge marginea interioara a oalei si se lasa
sa fiarba incet cu capacul putin tras la o parte.Dupa ce au fiert o ora ,se adauga zarzavatul taiat in cuburi mici,o ceapa taiata marunt,si se lasa sa fiarba 30-40 min.Apoi se scot oasele si se adauga borsul fiert separat si strecurat sau zeama de varza( mai intai fiarta separat si spumata).Intre timp se trece carnea de doua ori prin masina de tocat(a doua oara se trece impreuna cu o ceapa taiata felii).In carnea tocata se adauga dupa gust sare,piper,,verdeata,1-2 albus de oua,orezul ales spalat si bine oparit(lasat 2-3 minute in apa clocotita,apoi scurs si clatit cu apa rece,iar apoi scurs ).Se amesteca bine,dupa care cu mana inmuiata in apa rece sau in ulei se fac perisoare rotunde care atunci cand sunt toate gata se introduc in borsul aflat in clocot si se lasa sa fiarba la foc domol pana vor fi bine fierte.Se ia apoi oala dupa foc,se lasa 10-15 minute,dupa care se adauga leusteanul,mararul si frunze de pstrunjel taiate marunt.Dupa gust,se poate drege borsul cu smantana, si cu galbenusurile ramase de la perisoare.
b-1 Bors moldovenesc cu carne.Materii prime;1kg carne grasa cu os(de vaca sau orice fel de carne de la piept),o telina,1-2cepe,1 radacina de patrunjel,1 morcov,2-3 rosii,300g castraveti murati o lingura de bulion
o jumatate de litru de bors,o lingura de verdeata(marar,patrunjel,leustean,)sare
Tehnica prepararii ;se pun la fiert oasele si carnea taiata.Dupa ce au dat primul clocot,se micsoreaza focul,se spumuieste,se sterge marginea oalei si se lasa sa fiarba incet,acoperit cu capacul putin tras intr-o parete .Intre timp se curata zarzavatul,se spala si se da prin razatoarea mare.Se adauga sare ,castraveti murati si curatati de coaja ,taiati in lung.Cand borsul e gata se adauga bulion si se acreste,dupa gust,cu bors de tarate sau cu zeama de castraveti murati ,Se serveste cu verdeata tocata marunt(marar,patrunjel, si leustean)
b-2Bors de perisoare;Materii prime300g carne macra de vaca,oase pentru zeama,2 cepe,300g zarazavat de supa,2 oua,100g smantana ,60g orez 1lbors,cateva rosii sau o lingura de bulion,verdeata,sare si piper dupa gust.
Tehnica prepararii:se spala oasele,se taie in doua si se pun la fiert cu putina sare si apa.Dupa ce au dat in fiert se micsoreaza focul,se curata spuma ,se sterge marginea interioara a oalei si se lasa
sa fiarba incet cu capacul putin tras la o parte.Dupa ce au fiert o ora ,se adauga zarzavatul taiat in cuburi mici,o ceapa taiata marunt,si se lasa sa fiarba 30-40 min.Apoi se scot oasele si se adauga borsul fiert separat si strecurat sau zeama de varza( mai intai fiarta separat si spumata).Intre timp se trece carnea de doua ori prin masina de tocat(a doua oara se trece impreuna cu o ceapa taiata felii).In carnea tocata se adauga dupa gust sare,piper,,verdeata,1-2 albus de oua,orezul ales spalat si bine oparit(lasat 2-3 minute in apa clocotita,apoi scurs si clatit cu apa rece,iar apoi scurs ).Se amesteca bine,dupa care cu mana inmuiata in apa rece sau in ulei se fac perisoare rotunde care atunci cand sunt toate gata se introduc in borsul aflat in clocot si se lasa sa fiarba la foc domol pana vor fi bine fierte.Se ia apoi oala dupa foc,se lasa 10-15 minute,dupa care se adauga leusteanul,mararul si frunze de pstrunjel taiate marunt.Dupa gust,se poate drege borsul cu smantana, si cu galbenusurile ramase de la perisoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu