miercuri, 11 februarie 2015

Pagina.38

             SOSURI  PENTRU  MANCARURI  SI  FRIPTURI

     Componentele  celor mai  multor sosuri  sunt :
    -faina alba,oua(totdeauna proaspete) si unt proaspat.
     Dupa cum este pregatit un sos depinde in mare parte gustul mancarii.Pestele,rasolul,unele fripturi,budincile se completeaza cu un sos gustos  
     Sosurile pe baza de faina  se amesteca cu un lichid caldut(apa,lapte,zeama de carne)si se lasa se dea cateva clocote la foc mic .
   
     1.Sos alb1.Materii prime;350glapte,50g unt,o lingura plina cu faina,sare,piper.


    Tehnica prepararii :se fierbe laptele cu untul intr-o craticioara.Se desface faina cu apa rece.Se toarna faina cu laptele clocotit  si se amesteca tot timpul  ca sa nu se faca cocoloase.Se lasa sa fiarba 15 min. si se adauga sarea si piperul.                                                                                                            
     2.Sos alb II.Materii prime;50g unt,o lingura de faina ,un pahar zeama de carne sau de legume,sare,piper.


    Tehnica prepararii;este identica cu cea de la punctul anterior,se inlocuieste insa apa cu zeama de carne sau de legume.


         3Sos albIII.`Materii prime;50g unt,o lingura plina cu faina alba,o ceasca lapte sau smintana,sare,piper.
        
    Tehnica prepararii;este ca la reteta nr.1,cu deosebire ca se inlocuieste apa cu o cesca de lapte sau cu smantana.

          4,Sos alb rece.Materii prime; 50g unt,o lingura de faina ,o ceasca de lapte,100g smantana,sare piper,oceasca de aspic.

     Tehnica   prepararii:se topeste untul.Se adauga faina sare si piperul.Se amesteca bine,se toarna laptele si smantana amestecand mereu.La sfarsit se adauga aspicul care se topeste in sos fara sa mai fiarba.Se da deoparte,se serveste rece.sosul se intareste.Se poate intrebuinta pentru imbracatul unei
pasari fierte sau fripte.In acest caz se toarna cald si se lasa apoi sa se raceasca cu totul.
                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu