marți, 27 ianuarie 2015

b) Termeni de bucatarie

Aspic - extract  limpezit   de carne  si oase  de vita ,pasare  ,peste, vanat.Serveste la imbracarea  si  decorarea  diferitelor  preparate .
Baie de apa - procedeu de coacere sau fierbere sau fierbere intr-un vas umplut  pe  trei  sferturi  cu  apa  clocotita.
Canapea- felie de franzela cu sau fara coaja  unsa cu  unt  sau  prajita  in grasime
Crutoane-patratele de paine rumenite in cuptor sau prajite in  grasime
Dezosare- curatirea de pe oase a carnii de vita,pasare,pesre sau vinat.
Degresare -curatirea grasimii depusa pe suprafata unui preparat de carne dupa ce s-a racit.
Dres -completarea unei supe sau ciorbe cu galbenus de ou sau smantana.
Fileuri-fasi de carne sau de peste fara oase.
Flan--un fel de tarta  cu aluat frantuzesc crema de vanilie si
Gelatina-preparat din carne dezosata,caruia i se da o forma imbracata in aspic.
Gratene-diferite vase de pamant ars,portelan  sau sticla rezistente la foc,care se dau la cuptor si se aduc direct la masa cu preparatul copt si rumenit.
Impanare-introducerea in carne sau legume de  bucatele de slaninuta, usturoi sau bucatele de lamaie.
Marinare-tinerea carnii catva timp in otet,sare sau mirodenii,pentru ai da un gust placut.
Mirodenii- piper, cuisoare,nucsoara, scortisoara,etc.
Panare- trecerea dupa caz a brinzei, legumei, sau carnii prin faina,ou si pesmet si prajirea in grasime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu