BAZELE BIOCHIMICE ALE ALIMENTATIEI
Alimentele, indiferent de modul lor de preparare si prezentare,sunt constituite din componentele de baza numite,factori nutritivi, si anume:proteinele,,lipidele,glocidele, sarurile minerale vitaminele.Glucidele,lipidele si proteinele sunt materialul furnizor de energie pentru organism dar pot indeplini si functia plastica de refacere sau de reinoire a tesuturilor uzate. Materialele si vitaminele intervin intr-o serie de reactii biochimice din organism accelerandu-se viteza de producere:ele sunt asa numiti bio catalizatori.Principalele caracteristici ale factorilor alimentari sunt: 1.Proteinele,din punct de vedere chimic,sunt substante cu molecula foarte complexa,ce au in compozitia lor atomi de carbon,hidrogen,azot si sulf.Ele sunt indispensabile vietii,astfel; -sunt componente ale tesuturilor-deci intra in structura tutuuror celulelor si totodata iau parte la cresterea si refacerea lor, adica indeplinesc un rol plastic -participa la formarea enzimelor,care intervin in desfasurarea tuturor proceselor vitale ale organismului: -intra in structura unor hormoni,cu rol deosebit in reglarea activitatii normale a organismului: -iau parte la mentinerea echilibrului osmotic si la repaetitia apei si a substantelor dizolvate in ea in diferite parti ale organismului : -participa la formarea anticorpilor ,care apara organismul de invazia microbilor: Alimentatia noastra contine un amestec de proteine,care difera tocmai prin compozitiz lor de aminoacizi,ce confera valoarea biologica a proteinei , Din punct de vedere a valorii biologice , proteinele alimentare se pot imparti in trei categorii ; -a)proteine in clasa 1(complete) cum sunt cele din ou, carne lapte si branzeturi care contin toti aminoacizii esentialii in proportii optime pentru sinteza proteinelor propii organismului:-b)proteine in clasa a 11-a(partial complete) cum sunt cele din unele leguminoase uscate si cereale(grau,orez),au in structura toti aminoacizii esentiali , dar nu in proportii optime pentru sinteza proteinelor proprii organismului: -c)proteine in clasa a 111-a(incomplete),dupa cum le arata si numele, din structura lor lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali,iar cei prezenti sunt in proportii dezechilibrate ,ceea ce face ca valoarea lor biologica sa fie scazuta. Din aceasta clasa fac parte;gelatina din oase, tendoane, cartilaje, zeina din porumb .Se poate creste valoarea lor biologica prin asociere in proteine din clasa superioara.Cele mai importante surse din proteine sunt:carnea si derivatele din carne(20-30%) ,laptele(4%),branzeturile (20-30%), ouale(13%), legu- minoasele uscate(20-25%),painea(10%), pastele fainoase(10-15%), nucile(17%). 2.Lipidele reprezinta una din cele mai importante surse energetice ale organismului si constituie in mod preponderent tesutul adipos din organismm. Rolul lor in organism este in primul rand energetic,fiind arse in procesul metabolismului,pentru a elibera energie. Sunt indicate celor care lucreaza in medii de temperatura scazuta si au nevoie de un consum caloric crescut. Intr-o alimentatie rationala este necesara atat prezenta grasimilor animale cat si celor vegetale, in anumite proportii. Cele mai importante surse sunt:untul si margarina ( 80-85%) smantana(20-30%),slanina (70%), untura(100%), seul(99-100%),uleiurile vegetale(100%),carnea grasa(15-30%), laptele(4%), branzeturile grase (23-30%),nucile si alunele(4o-50%).
Alimentele, indiferent de modul lor de preparare si prezentare,sunt constituite din componentele de baza numite,factori nutritivi, si anume:proteinele,,lipidele,glocidele, sarurile minerale vitaminele.Glucidele,lipidele si proteinele sunt materialul furnizor de energie pentru organism dar pot indeplini si functia plastica de refacere sau de reinoire a tesuturilor uzate. Materialele si vitaminele intervin intr-o serie de reactii biochimice din organism accelerandu-se viteza de producere:ele sunt asa numiti bio catalizatori.Principalele caracteristici ale factorilor alimentari sunt: 1.Proteinele,din punct de vedere chimic,sunt substante cu molecula foarte complexa,ce au in compozitia lor atomi de carbon,hidrogen,azot si sulf.Ele sunt indispensabile vietii,astfel; -sunt componente ale tesuturilor-deci intra in structura tutuuror celulelor si totodata iau parte la cresterea si refacerea lor, adica indeplinesc un rol plastic -participa la formarea enzimelor,care intervin in desfasurarea tuturor proceselor vitale ale organismului: -intra in structura unor hormoni,cu rol deosebit in reglarea activitatii normale a organismului: -iau parte la mentinerea echilibrului osmotic si la repaetitia apei si a substantelor dizolvate in ea in diferite parti ale organismului : -participa la formarea anticorpilor ,care apara organismul de invazia microbilor: Alimentatia noastra contine un amestec de proteine,care difera tocmai prin compozitiz lor de aminoacizi,ce confera valoarea biologica a proteinei , Din punct de vedere a valorii biologice , proteinele alimentare se pot imparti in trei categorii ; -a)proteine in clasa 1(complete) cum sunt cele din ou, carne lapte si branzeturi care contin toti aminoacizii esentialii in proportii optime pentru sinteza proteinelor propii organismului:-b)proteine in clasa a 11-a(partial complete) cum sunt cele din unele leguminoase uscate si cereale(grau,orez),au in structura toti aminoacizii esentiali , dar nu in proportii optime pentru sinteza proteinelor proprii organismului: -c)proteine in clasa a 111-a(incomplete),dupa cum le arata si numele, din structura lor lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali,iar cei prezenti sunt in proportii dezechilibrate ,ceea ce face ca valoarea lor biologica sa fie scazuta. Din aceasta clasa fac parte;gelatina din oase, tendoane, cartilaje, zeina din porumb .Se poate creste valoarea lor biologica prin asociere in proteine din clasa superioara.Cele mai importante surse din proteine sunt:carnea si derivatele din carne(20-30%) ,laptele(4%),branzeturile (20-30%), ouale(13%), legu- minoasele uscate(20-25%),painea(10%), pastele fainoase(10-15%), nucile(17%). 2.Lipidele reprezinta una din cele mai importante surse energetice ale organismului si constituie in mod preponderent tesutul adipos din organismm. Rolul lor in organism este in primul rand energetic,fiind arse in procesul metabolismului,pentru a elibera energie. Sunt indicate celor care lucreaza in medii de temperatura scazuta si au nevoie de un consum caloric crescut. Intr-o alimentatie rationala este necesara atat prezenta grasimilor animale cat si celor vegetale, in anumite proportii. Cele mai importante surse sunt:untul si margarina ( 80-85%) smantana(20-30%),slanina (70%), untura(100%), seul(99-100%),uleiurile vegetale(100%),carnea grasa(15-30%), laptele(4%), branzeturile grase (23-30%),nucile si alunele(4o-50%).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu