marți, 27 ianuarie 2015

Pagina 10.

  BAZELE  BIOCHIMICE  ALE ALIMENTATIEI                                                              

     Alimentele, indiferent de modul lor de preparare si prezentare,sunt constituite din componentele  de baza numite,factori nutritivi, si anume:proteinele,,lipidele,glocidele, sarurile minerale  vitaminele.Glucidele,lipidele si proteinele sunt materialul furnizor de energie pentru organism dar pot indeplini si functia plastica de refacere sau de reinoire a tesuturilor uzate. Materialele si vitaminele intervin intr-o serie de reactii biochimice din organism accelerandu-se viteza de producere:ele sunt asa numiti bio catalizatori.Principalele caracteristici ale factorilor alimentari sunt: 1.Proteinele,din punct de vedere chimic,sunt substante cu molecula foarte complexa,ce au in compozitia lor atomi de carbon,hidrogen,azot si sulf.Ele sunt indispensabile  vietii,astfel;    -sunt componente ale tesuturilor-deci intra in structura tutuuror celulelor si totodata iau parte la   cresterea si refacerea lor, adica indeplinesc un rol plastic -participa la formarea enzimelor,care intervin in desfasurarea tuturor proceselor vitale ale organismului: -intra in structura unor hormoni,cu rol deosebit in reglarea activitatii normale a organismului: -iau parte la mentinerea echilibrului osmotic si la repaetitia apei si a substantelor dizolvate in ea in diferite parti ale organismului  :  -participa la formarea anticorpilor ,care apara organismul de invazia microbilor: Alimentatia noastra contine un amestec de proteine,care difera tocmai prin compozitiz lor de aminoacizi,ce confera valoarea biologica a proteinei , Din  punct  de  vedere  a  valorii  biologice  ,     proteinele  alimentare  se  pot  imparti  in trei  categorii  ; -a)proteine  in  clasa  1(complete)  cum  sunt  cele  din  ou, carne  lapte  si  branzeturi  care  contin  toti   aminoacizii  esentialii  in proportii   optime  pentru  sinteza  proteinelor  propii  organismului:-b)proteine  in clasa  a  11-a(partial  complete) cum  sunt   cele  din  unele  leguminoase  uscate  si cereale(grau,orez),au  in  structura  toti  aminoacizii   esentiali , dar   nu   in  proportii   optime  pentru   sinteza   proteinelor  proprii   organismului: -c)proteine  in   clasa  a  111-a(incomplete),dupa  cum  le  arata  si   numele,  din   structura   lor    lipsesc  unul  sau   mai   multi   aminoacizi   esentiali,iar cei  prezenti   sunt  in  proportii   dezechilibrate  ,ceea ce   face   ca   valoarea  lor  biologica   sa  fie   scazuta. Din  aceasta   clasa   fac    parte;gelatina din oase,  tendoane, cartilaje, zeina din porumb .Se  poate  creste  valoarea   lor biologica  prin   asociere   in   proteine   din  clasa   superioara.Cele  mai  importante   surse  din   proteine   sunt:carnea si derivatele din carne(20-30%)  ,laptele(4%),branzeturile (20-30%), ouale(13%),  legu-    minoasele uscate(20-25%),painea(10%),  pastele  fainoase(10-15%),  nucile(17%). 2.Lipidele reprezinta  una  din  cele   mai  importante  surse energetice   ale  organismului  si constituie   in mod preponderent    tesutul  adipos  din organismm.  Rolul lor in organism  este in primul  rand    energetic,fiind    arse in procesul   metabolismului,pentru a elibera   energie.   Sunt       indicate   celor care lucreaza   in medii de temperatura   scazuta   si au nevoie    de un consum caloric crescut. Intr-o alimentatie    rationala     este necesara atat   prezenta   grasimilor animale cat si celor vegetale, in  anumite proportii.   Cele mai importante surse sunt:untul si margarina ( 80-85%)   smantana(20-30%),slanina (70%), untura(100%), seul(99-100%),uleiurile vegetale(100%),carnea grasa(15-30%), laptele(4%), branzeturile grase (23-30%),nucile  si alunele(4o-50%).                                                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu