Consumul mediu de oua, carne,lapte,grasimi animale a crescut. Consumul de legume a scazut, plantele de culegere au fost inlocuite cu plante cultivate prin gradinarit, iar consumul de lapte de vaca a scazut. In ceea ce priveste pregatirea si prepararea alimentelor ,ele sunt strans legate de traditia gastronomica regionala. CARNURILE.Carnea de vaca se consuma intr-o cantitate mai mare decat inainte,sub forma de ciorba ,mancaruri scazute,fripturi si mai putin carnati sau pastrama. Carnea de oaie,prin traditie este mancata in cantitati mai mici in tara noastra.Se consuma sub forma de borsuri cu legume sau ciorbe cu zeama de varza,mai rar ca mancaruri scazute preparate cu orez,morcovi,cartofi,ceapa ardei marar.Se consuma sub forma de carnati dar mai ales ca pastrama. Carnea de capra s-a pastrat in alimentatie in unele regiuni de munte, Pastrama de capra este extrem de cautata.Carnea de pasare este apreciata si consumata mai mult in prezent. Astazi pasarea (gaina,rata,mai putin gasca,curcan) este gatita sub forma:supa cu paste fainoase,supe cu legume,ciorbe dulci sau acre,mancaruri diverse9de la tocanite pana la ciulama),friptura cu sau fra mujdei de usturoi,foarte apreciate in alimentatia din tara noastra,Carnea de porc se consuma in mediul urban in tot timpul anului .In mediul rural ,in afara de cea cumparata,se consuma si cea pregatita din porcii proprii,mai ales in timpul sarbatoriilor de iarna.Din carnea proaspata se pregatesc ciorbe(borsuri)mancaruri scazute cu varza acra,sarmale etc.friptura(muschi,ficat,rinichi,limba) carnati caltabosi,piftie;carnea se mai conserva sub forma de slanina,carnati,jumari sau sub forma de untura folosita la gatit.Cantitati mai mari se consuma in Ardeal si Banat.Pestele incepe sa fie consumat din ce in ce mai mult in intreaga tara,intra in alimentatia noastra pestele oceanic.Din peste se fac ciorbe,borsuri,rasol cu usturoi,iahnie,plachie,saramura,etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu