marți, 27 ianuarie 2015

Pagina 4.

     "Saracul chiar daca  are  vaca, gaini, speculeaza  produsele  lor" In  Ardeal  alimentatia  a  fost  in  general  mai  buna  si  mai  putin  vegetariana  Se  manaca  mai  putina  mamaliga, aproape  zilnic  se  manca   paine de grau, de secara, cu sau fara  cartofi  sau de cereale amestecate.  Aproape  fiecare  gospodarie avea cuptor de  paine.  Nu  se cunosteau  decat  putine  vegetale care intrau de obicei  in  hrana taranului  din  Muntenia  si Moldova . Dupa  improprietarirea  din1918  hrana  taranului  a  ramas la  fel de dezechilibrata.  Dupa  o cercetare  facuta de   C. Georgescu  ,in 1938 , pe  satenii  din  59 de comune din intreaga  tara  s-au calculat urmatoarele  valori  ale  proteinelor  animale:  -zona  Fagaras    23,3% din cantitatea de  proteine  total consumate -Cluj  33% din cantitatea de proteine total consumate  -Roman  12,1% din cantitatea de proteine total  consumat  -Orhei 16,8%din cantitatea de proteine  total  consumate   Consumul alimentar  pe cap de locuitor  si pe  an  a  fost  in 1936  de  2,87 kg  carne  in  mediul  rural  si  de  52,189 kg  in  mediul urban. Consumul de legume, inclusiv cartofi, nu a adus mai  mult de 10%  din  totalitatea  caloriilor. Zaharul  era  o raritate, se  consuma 1,5-2kg pe familie ,pe an.                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu