"Saracul chiar daca are vaca, gaini, speculeaza produsele lor" In Ardeal alimentatia a fost in general mai buna si mai putin vegetariana Se manaca mai putina mamaliga, aproape zilnic se manca paine de grau, de secara, cu sau fara cartofi sau de cereale amestecate. Aproape fiecare gospodarie avea cuptor de paine. Nu se cunosteau decat putine vegetale care intrau de obicei in hrana taranului din Muntenia si Moldova . Dupa improprietarirea din1918 hrana taranului a ramas la fel de dezechilibrata. Dupa o cercetare facuta de C. Georgescu ,in 1938 , pe satenii din 59 de comune din intreaga tara s-au calculat urmatoarele valori ale proteinelor animale: -zona Fagaras 23,3% din cantitatea de proteine total consumate -Cluj 33% din cantitatea de proteine total consumate -Roman 12,1% din cantitatea de proteine total consumat -Orhei 16,8%din cantitatea de proteine total consumate Consumul alimentar pe cap de locuitor si pe an a fost in 1936 de 2,87 kg carne in mediul rural si de 52,189 kg in mediul urban. Consumul de legume, inclusiv cartofi, nu a adus mai mult de 10% din totalitatea caloriilor. Zaharul era o raritate, se consuma 1,5-2kg pe familie ,pe an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu