Pe masura ce turcii si taranii respingeau carnea de porc,populatia din Principatele Romane incepe sa o introduca in alimentatie,avand in vedere cresterea simpla a porcilor precum si posibilitatile multiple de preparare si conservare a carnii de porc.Se mai consuma si carne de pasare.Cel care consuma carne zilnic era oraseanul,alimentatia taranilor era mai saraca in carne. Se folosea mult in alimentatie in special primavara si vara plantele de culegere.Nici un popor din Europa nu a pastrat in alimentatie un numar mai mare de vegetale ca poporul nostru.Pana in secolele XVII-XIX-lea la noi se cultiva numai varza,bobul,mazarea,lintea,fasolea,ridichiile,castravetii usturoiul si ceapa.Si alte verdeturi se gaseau in flora noastra spontana : dragavelul,grausorul,hameiul, patrunjelul,leusteanul,cimbrul,mararul,laptucile,susaiul,papadia ,urzicile stevia,ciupercile,ghebele si altele.Verdeturile erau drese cu smantana,cu branza,unse sau calite cu grasimi animale (smantana, osanza si jumari).Pastorii vegetarieni si lactivori simteau prea putin nevoia de grasimi suplimentare. De altfel grasimile,in afara de cele animale,proveneau din semintele de nuc,fag,canepa,in si mai putin de floarea soarelui. Ouale de pasari domestice se mancau fierte,coapte prajite(jumari) cu slanina sau branza.Pestele se consuma in cantitati mai mici si mai ales din locurile din apropierea lacurilor,baltilor sau raurilor(crap,somn,stiuca,caracuda,rosioara,caras) ca ciorba sau fript.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu