Capitolul 1. Pagina 1 Consideratii istorice asupra alimentatiei populatiilor din zonele turistice ale Romaniei
Pagina : 1 De-a lungul istoriei,o mare insemnatate in fixarea tipului de alimentatie a unui popor,o au factorii naturali,climatici,geografici,geologici,geobotanici si geozoologici.In afara de acesti factori statici,care alcatuiesc impreuna substratul fenomenelor sociale si economice,trebuie avute in vedere si schimbarile pe care evolutia,civilizatia le pot aduce alimentatiei,independent de cei naturali,enumerati mai sus,creind factorul dinamic,care modifica alimentatia..Tara noastra se afla la o raspantie climatica; influentele continentale si central europene intalnindu-se in rasaritul tarii cu influentele estompate mediteraneene in sud ,mult mai sterse,cele baltice in nord.Acest climat este numaii in regiunea de campie,cea mai mare intindere a tarii(peste75%)avand o clima de munte si deal,astfel ca relieful isi pune si el amprenta asupra climei. Relieful si clima au determinat tipul de culturi la noi;partea de sud(Campia Romana)ofera conditii optime pentru cultura cerealelor-in vechime pentru mei si grau.mai tarziu si pentru porumb, la nord este zona optima pentru ovaz si secara,la rasarit este zona pentru orz,hrisca si secara,la vest nu sunt aspecte deosebite pentru culturile de cereale.Graul a fost cultivat in Dacia.din cele mai vechi timpuri de catre geto-daci.Pe Columna lui Traian se vad legionari secerand grul dacilor, Herodot vorbeste de sciti,care"semanau graul nu spre a-l manca ci spre a-l vinde"(sec.1V.i.e.n.) Ovidiu vorbeste despre femeile gete care macinau graul si -l faceau paine. "Meiul pare a fi fost temelia hranei locuitorilor din Tarile Romane pana spre timpurile noastre,cand papusoiul vine sa inlocuiasca aceasta antica cereala(A,D. Xenopol-"Istoria Romanilor din Dacia Traiana",pg.77) Porumbul este introdus sub domnia lui Stefan Cantacuzino(1678-1688),in Tara Romaneasca si sub domnia lui Constantin Mavrocordat(1710-!769)in Moldova.Aceasta cereala ,nepanificabila ca si meiul,s-a dovedit ai fi asemanatoare in zonele de cultivare si la preparare(fierbere,turta nedospita si pasat).Gustul sau mult mai placut l-a facut sa se raspandeasca repede in toata tara.Porumbul il interesa numai pe taran pentru hrana sa,deoarsce turcii nu-l rechitionau.Inlocuirea meiului cu porumbul s-a facut treptat. Alimentatia populatiei din tara noastra a fost mai saraca in carne si bogata in lapte,cereale si verdeturi.Explicatia consta in faptul ca pastorul nu-si imputina turma,sacrifica numai animalele bolnave.Carnea de bovine si ovine era consumata in cantitati mici,proaspata,fiarta,fripta pe gretar sau in mancaruri cu legume.Se conserva sub forma de pastrama prin sarare,uscare si carnati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu