marți, 27 ianuarie 2015

Pagina 11

        3.Glucidele  sau  hidratii   de carbon  sunt   substante   organice   alcatuite   din  carbon  si  oxigen.Cele  mai importante   glucide   sunt  fructoza si glucoza  ,zaharoza  ,amidonul  ,celuloza, si hemicelulozele si glicogenul,In afara   de rolul   energetic   ,glucidele sunt indispensabile    pentru   metabolizarea   lipidelor si   proteinelor.Consumarea   lor  in cantitati excesive   poate fi daunatoare     organismului.Cele mai importante surse de glucide  sunt;zaharul,produsele zaharoase, painea, pastele fainoase,leguminoasele uscate,legumele si fructele  4.Elementele  minerale,  care  au  o  importanta   deosebita  pentru organism,se   gasesc in  proportii   mici,  comparativ cu celelalte   principii nutritive.Calciu,fosforul,sodiul,potasiul,magneziu se gasesc  in cantitati  mai mari, de ordinul gramelor,fierul,iodul,florul,cuprul  si   sulful    se     gasesc   in  cantitati  foarte mici  de  aceea   se  numesc  oligoelemente. Alimente mai bogate  in  fosfor si calciu sunt;laptele, branzeturile,,oulele,etc.Sodiul  si  clorul  sunt aduse   in organismm  prin sarea  de bucatarie.Potasiul   se afla   in   carne ,peste, lapte.Magneziul  se  afla  in carne, viscere,lapte, oua,  fasole, cartofi  cereale,Oligoelementele   se gasesc in cantitati  mici in : viscere, drojdie de bere ,ciuperci,nuci, cafea ceai ,spanac, urzici si altele.    5.Vitaminele  sunt  factori  nutritivi  care  desi se gasesc  in cantitati   foarte   mici, cu  functii   deosebit de  importante  in  organism.Ele se clasifica   dupa  solubiltatea  lor in  apa sau  grasimi ;                -Hidrosolubile   si   liposolubile.Cele mai  importante   vitamine   sunt ;vitamina A,D<E,K,B,     PP,C Acestea se gasesc  in;ficat,peste,lapte,smantana,,unt,frisca,etc,,precum in legume , fructe  si cereale .                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu