3.Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante organice alcatuite din carbon si oxigen.Cele mai importante glucide sunt fructoza si glucoza ,zaharoza ,amidonul ,celuloza, si hemicelulozele si glicogenul,In afara de rolul energetic ,glucidele sunt indispensabile pentru metabolizarea lipidelor si proteinelor.Consumarea lor in cantitati excesive poate fi daunatoare organismului.Cele mai importante surse de glucide sunt;zaharul,produsele zaharoase, painea, pastele fainoase,leguminoasele uscate,legumele si fructele 4.Elementele minerale, care au o importanta deosebita pentru organism,se gasesc in proportii mici, comparativ cu celelalte principii nutritive.Calciu,fosforul,sodiul,potasiul,magneziu se gasesc in cantitati mai mari, de ordinul gramelor,fierul,iodul,florul,cuprul si sulful se gasesc in cantitati foarte mici de aceea se numesc oligoelemente. Alimente mai bogate in fosfor si calciu sunt;laptele, branzeturile,,oulele,etc.Sodiul si clorul sunt aduse in organismm prin sarea de bucatarie.Potasiul se afla in carne ,peste, lapte.Magneziul se afla in carne, viscere,lapte, oua, fasole, cartofi cereale,Oligoelementele se gasesc in cantitati mici in : viscere, drojdie de bere ,ciuperci,nuci, cafea ceai ,spanac, urzici si altele. 5.Vitaminele sunt factori nutritivi care desi se gasesc in cantitati foarte mici, cu functii deosebit de importante in organism.Ele se clasifica dupa solubiltatea lor in apa sau grasimi ; -Hidrosolubile si liposolubile.Cele mai importante vitamine sunt ;vitamina A,D<E,K,B, PP,C Acestea se gasesc in;ficat,peste,lapte,smantana,,unt,frisca,etc,,precum in legume , fructe si cereale .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu