marți, 27 ianuarie 2015

Pagina 8.

   CEREALELE cele mai consumate sunt graul si porumbul.Painea de grau a devenit hrana de baza a populatiei.Diversificarea produselor de panificatie a cunoscut o amploare deosebita ajungand ca intre anii 1977-1989,nomenclatorul pe tara sa cuprinda peste 6000 de sortimente de paine ,produse de franzelarie,specialitati de panificatie,patiserie,zaharoase, expandate,etc.Pastele fainoase au intrat in alimentatia contemporana fiind foarte hranitoare si usor de preparat.Porumbul se consuma ca mamaliga si mult mai putin ca terci si pasat .Industrial s-au realizat produse expandate din boabe de porumb.Consumul de porumb a scazut.
      LEGUMINOASELE.Fasolea boabe folosita mult inainte,acum se consuma in cantitate destul de mica in special in mediul rural, iarna,sub forma forma de ciorba de fasole si rasol cu usturoi.Lintea,   bobul,mazarea se consuma in cantitate destul de mica in tara noastra.Varza se gateste fie cruda ,fie acrita,( calita cu carne de porc sau oaie,ori sarmale cu carne,),fie sub forma de salata taiata marunt cu untdelemn si marar.Zeama de varza acra se foloseste la pregatirea a;tor mancaruri.ceapa se foloseste in cantitati mari, fiimd alaturi de varza si cartofi un aliment usor de pastrat si conservat iarna.Ceapa de toamna se pastreaza in funii.Se consuma ca atare cu branza,oua, mamaliga,si la prepararea mancarilor..Cartofii se consuma in intreaga tara ,fierti, copti,pireuri,cu unt,borsuri,mancaruri scazute   sau garnituri la alte mancaruri si prajiti.Castravetii se consuma ca atare sau murati.Dintre legume se mai consuma prazul,usturoiul,telina,ridichiile,morcovii,guliile,sfecla,dovleceii,rosiile,vinetele,spanacul si urzicile.           Ciupercile se consuma in special primavara,vara si iarna,Se folosesc uscate,fripte,sau sub forma de mancaruri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu