Situatia alimentara in Romania, in primii ani de dupa razboi si pana la colectivizarea agriculturii a continuat sa fie precara .Aceasta a fost incheiata in linii mari, in perioada 1954-1955 si a creat premisele unei agriculturi nationale .Cultivarea plantelor oleaginoase (floarea soarelui) s-a extins, astfel s-a acoperit necesarul de consum intern de ulei. La fel s-a realizat si consumul de zahar, crescand in 1975 de peste 50 de ori fata de 1938 .Cresterea animalelor (bovine, ovine, porcine} si a pasarilor a devenit importanta, realizindu-se la nivel industrial prin crescatorii si combinate noi construite in toate zonele tarii. In acea perioada (1960-1980) s-a dez voltat industria alimentara prin construirea de fabrici si combinate de mare capacitate pentru prelucrarea materiilor prime agricole in produse finite care satisfaceau consumul intern si se realizau si exporturi de carne proaspata sau preparate din carne de bovine, ovine, porcine. Structura in principii alimentare a valorii calorice consumate a suferit madificari. Valoarea procentuala a glucidelor scade in favoarea caloriilor provenite din proteine si grasimi. Dintre modificarile calitative alimentare pe plan national, care au schimbat modul de alimentatie s-au remarcat urmatoarele: - consumul de cereale ocupa in alimentatia poporului roman inca un loc preponderent (418g in medie zilnic) continuand traditia milenara, cu singura deosebire , locul cerealelor nepanificabile, locul mamaligii din porumb a fost preluat de paine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu