marți, 27 ianuarie 2015

Pagina 5.

   Situatia  alimentara  in  Romania, in  primii  ani de dupa  razboi si  pana  la colectivizarea  agriculturii a continuat  sa  fie  precara .Aceasta  a  fost  incheiata  in  linii  mari, in  perioada  1954-1955  si  a  creat premisele  unei  agriculturi  nationale .Cultivarea  plantelor  oleaginoase  (floarea soarelui)  s-a extins, astfel s-a  acoperit  necesarul  de consum  intern de ulei. La  fel  s-a  realizat  si  consumul de zahar, crescand  in 1975  de  peste  50 de ori  fata  de 1938 .Cresterea  animalelor  (bovine, ovine, porcine} si  a  pasarilor  a devenit  importanta, realizindu-se  la  nivel  industrial  prin  crescatorii  si  combinate  noi  construite  in  toate zonele  tarii. In acea  perioada  (1960-1980)  s-a  dez voltat  industria  alimentara  prin  construirea  de fabrici  si  combinate  de  mare  capacitate  pentru  prelucrarea  materiilor  prime  agricole  in  produse  finite   care  satisfaceau  consumul  intern  si  se  realizau  si  exporturi de carne  proaspata  sau  preparate  din carne  de  bovine, ovine, porcine. Structura  in  principii  alimentare  a  valorii  calorice  consumate  a  suferit madificari. Valoarea  procentuala  a  glucidelor   scade  in  favoarea  caloriilor  provenite  din  proteine  si grasimi. Dintre  modificarile  calitative  alimentare  pe  plan  national, care  au  schimbat  modul  de  alimentatie  s-au  remarcat  urmatoarele: - consumul  de  cereale  ocupa  in  alimentatia  poporului  roman inca  un  loc  preponderent (418g  in  medie zilnic) continuand  traditia  milenara,  cu singura  deosebire , locul  cerealelor  nepanificabile, locul  mamaligii din  porumb  a  fost  preluat  de  paine.        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu